Βλαστοκύτταρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Βλαστοκύτταρα & Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

Ένα βήμα παραπέρα, οι βιολογικές θεραπείες (αυτόλογοι παράγοντες, βλαστοκύτταρα) έρχονται να καθυστερήσουν, αλλά και να αναστρέψουν την φθορά, να επιδιορθώσουν με βιολογικό τρόπο τραύματα και κακώσεις και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται κάποια χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία σε νοσοκομείο. Βέβαια, σε αυτόν τον τομέα, βρισκόμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της εξέλιξης, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά και ενθαρρυντικά .

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Tα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που μπορούν να δώσουν άλλα κύτταρα με πολλές δυνατότητες αναπαραγωγής και διαφοροποίησης σε οποιοδήποτε άλλος είδος κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα εμβρυϊκά ή τα ενήλικα. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα μπορούν να ληφθούν από την στιγμή της γέννησης με δυνατότητα να παράγουν όλους τους τύπους κυττάρων ενώ τα ενήλικα μπορούν να παράγουν μόνο μερικά από τα εξειδικευμένα κύτταρα.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη χρήση βλαστοκυττάρων;

Για να καθορίσει ο ιατρός αν κάποιος ασθενείς μπορεί να δεχθεί θεραπεία βλαστοκυττάρων πρέπει να ανατρέξει καταρχάς στο ιστορικό του, λαμβάνοντας αναλυτικές πληροφορίες για οποιονδήποτε τραυματισμό είχε. Έπειτα πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις όπως είναι η μαγνητική ή μία απλή ακτινογραφία. Ασθενείς με εκφυλιστική νόσο, για παράδειγμα, ίσως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια θεραπεία

Περιπτώσεις που θα μπορούσε να εφαρμοστεί θεραπεία με  βλαστοκύτταρα, είναι:

  • Χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις των οστών και των μαλακών μορίων
  • Ασθενείς που λόγω συνοσηρότητας είναι καλό να αποφύγουν μία χειρουργική επέμβαση ή που παρουσιάζουν χρόνιο πόνο και δεν θέλουν να χειρουργηθούν

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι το σημαντικότερο όλων  και η ύψιστη προτεραιότητα, πέρα από την σωστή και ακριβή διάγνωση, είναι ο σεβασμός και η αγάπη απέναντι στον ασθενή. Αυτά παραμένουν για εμάς θεμελιώδεις αρχές και έπονται οι θεραπευτικές επιλογές. Οι νέες θεραπείες, οι οποίες υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα με σχεδόν «μαγικό τρόπο», είναι υπό στενή παρακολούθηση κάτω από το μικροσκόπιό μας και ποτέ δεν τις προτείνουμε στους ασθενείς μας εάν δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Διαδικασία θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Στην ουσία πρόκειται για μία διαδικασία ανάπλασης των ιστών μέσα από την φυσική επούλωση του σώματος. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τον μυελό των οστών ή το λίπος του ασθενούς.

Ο γιατρός αναρροφά μικρή ποσότητα μυελού των οστών από την πύελο και μετά από κατάλληλη επεξεργασία το εγχέει στην εκφυλισμένη άρθρωση. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και μπορεί να γίνει με ήπια καταστολή.

Οι πιθανοί στόχοι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και οι ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις.

Προετοιμασία ασθενούς

Πριν την ένεση αποφεύγονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τουλάχιστον για 3 ημέρες.

Μετά την ένεση, συνιστάται παγοθεραπεία για 2 περίπου 24ωρα και περιορισμός ή διακοπή του καπνίσματος. Για δύο εβδομάδες μπορείτε να περπατάτε, χωρίς να δραστηριοποιήστε έντονα. Αναλόγως την περίπτωση του κάθε ασθενούς, ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία.