Επισκληρίδιες Εγχύσεις – Ενέσεις Κορτιζόνης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Επισκληρίδιες Εγχύσεις – Ενέσεις Κορτιζόνης

Οι επισκληρίδιες εγχύσεις ή οι ενέσεις κορτιζόνης στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) στοχεύουν αποκλειστικά στην ανακούφιση από τον πόνο της μέσης και του πόνου του κάτω άκρου, δηλαδή της ισχιαλγίας. Η έγχυση της επισκληρίδιας ένεσης (έγχυση κορτιζόνης στην μέση) γίνεται με οπίσθια προσπέλαση και μέσα από τα οστά της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα στην μήνιγγα του σάκου που περιέχει τα νεύρα.

Επιλέγεται σε φλεγμονές του μεσοσπονδύλιου δίσκου, κυρίως της οσφυϊκής μοίρας, και εστιάζει στην περιοχή του πόνου. Η ουσία που εγχέεται στην ουσία διηθεί όλα τα νευρικά στοιχεία της περιοχής και τον ίδιο τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η ουσία αυτή δεν δημιουργεί επιπλοκές.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι σχεδόν σίγουρη, αφού τα στεροειδή (όπως η κορτιζόνη) μειώνουν την φλεγμονή στο νέυρο , το οποίο «ξεπρήζεται» και πιέζεται πλέον λιγότερο. Έτσι ο ασθενής θα ανακτήσει την χαμένη του κινητικότητα και αν υπάρχει μακροχρόνια ανταπόκριση με ταυτόχρονη απορρόφηση του δίσκου,  μπορεί να αποφευχθεί και η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Προετοιμασία ασθενών για επισκληρίδια έγχυση

Θα πρέπει ο ασθενής να είναι νηστικός μερικές ώρες πριν την έγχυση για να αποφευχθεί οποιοδήποτε επεισόδιο ναυτίας. Τα αντιπηκτικά θα διακοπούν αρκετές ημέρες πριν τις ενέσεις.

Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας αμέσως μετά τη διαδικασία, απαγορεύεται όμως να οδηγήσετε.

Οι επισκληρίδιες εγχύσεις διενεργούνται σε ειδικό χώρο κλινικής με απεικονιστική καθοδήγηση όπου ο χειρουργός βλέπει στην οθόνη την πορεία της βελόνας.

Είναι επώδυνες οι ενέσεις;

O ασθενής νιώθει ένα τσίμπημα στην μέση από την βελόνα. Ελάχιστη ενόχληση ίσως δημιουργηθεί στο ένα άκρο αναλόγως της κατεύθυνσης του φαρμάκου. Αυτή η στιγμιαία ενόχληση στην ουσία είναι και η επιβεβαίωση ότι ο γιατρός έχει εστιάσει στο σωστό σημείο.

Σχετικές Φωτογραφίες

Σχετικά Video