X
Logo
burger

4+1 συχνές ερωτήσεις για τη δισκοκήλη σχετικά με τα συμπτώματα, τις επιπλοκές & τη θεραπεία

Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος περιέχει μια μαλακή ουσία που μοιάζει με γέλη στο εσωτερικό του, η οποία καλύπτεται από ένα περίβλημα ινώδους χόνδρου που τη συγκρατεί στη θέση της. Ωστόσο, το εξωτερικό αυτό περίβλημα παρουσιάζει φθορές από τις καταπονήσεις που υφίσταται καθημερινά, καθώς ο χρόνος περνά. Η φθορά αυτή διευκολύνει τη δημιουργία ευάλωτων σημείων στο περίβλημα, τα οποία μπορεί να συντελέσουν στη ρήξη του. Σε αυτή την περίπτωση, ένα μέρος από τον πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου ξεγλιστρά και προβάλλει προς τα έξω, μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα.


Η κατάσταση αυτή συνιστά μια πάθηση γνωστή ως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη και προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα στους ασθενείς καθώς ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα που βρίσκονται εντός του σπονδυλικού σωλήνα. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα είτε στην αυχενική είτε στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Παρακάτω, παρέχονται απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη δισκοκήλη που αφορούν τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία.


1. Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για σωστή διάγνωση;

Η διάγνωση της δισκοκήλης είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης, ο οποίος μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια τόσο την πάσχουσα παθολογία, όσο και το βέλτιστο θεραπευτικό σχέδιο. Σε πρώτη φάση, γίνεται λήψη του ιστορικού του ασθενούς με πλήρη ανάλυση των συμπτωμάτων.


Έπειτα, πραγματοποιείται ενδελεχής κλινική εξέταση της σπονδυλικής στήλης  και των άκρων, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν νευρολογικά συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία ή απώλεια αισθητικότητας. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης ολοκληρώνεται με μαγνητική τομογραφία της μέσης ή του αυχένα.


2. Πώς συνδέεται η δισκοκήλη με οσφυαλγία – ισχιαλγία;

H κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στη μέση, δηλαδή οσφυαλγίας, καθώς και πόνου στο πόδι ή αλλιώς ισχιαλγίας. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της πάθησης είναι η εκδήλωση πόνου που εντοπίζεται χαμηλά στη μέση, μια κατάσταση γνωστή ως οσφυαλγία.


Συχνά, ο πόνος ακτινοβολεί στο κάτω άκρο εξαιτίας της πίεσης κάποιας νευρικής ρίζας, προκαλώντας συμπτώματα ισχιαλγίας. Η δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως άμεση συμπίεση ριζών του ισχιακού ή το μηριαίου νεύρου και κατά συνέπεια ισχιαλγία, καθώς οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται κοντά στο νωτιαίο σάκο και τις νευρικές ρίζες. Ο πόνος αυτός μπορεί να ακτινοβολεί ως το πόδι και να επεκτείνεται από τον γοφό ως το πέλμα.


3. Είναι το χειρουργείο μονόδρομος ή υπάρχει και συντηρητική θεραπεία;

Σε περίπτωση που η δισκοκήλη δεν προκαλεί έντονα νευρολογικά συμπτώματα, η θεραπεία είναι συνήθως μη χειρουργική. Η συντηρητική αγωγή για τη θεραπεία της δισκοκήλης περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιφλεγμονώδους και μυοχαλαρωτικής φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε περίπτωση έντονου πόνου χορηγούνται και οπιοειδή παυσίπονα. Η έναρξη στοχευμένου προγράμματος φυσιοθεραπείας καθώς και η  ήπια κινητοποίηση και άσκηση είναι ευεργετικές.


Η κατάκλιση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων αλλά και σημαντικές επιπλοκές. Παράλληλα, ευεργετικά αποτελέσματα προσφέρουν και οι διατρηματικές περινευρικές εγχύσεις. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης τεχνικής χορηγούνται φάρμακα μέσω ένεσης υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση στο πάσχον σημείο της σπονδυλικής στήλης, με σκοπό να ανευρεθεί το σημείο του πόνου, ώστε έπειτα να υποχωρήσει ο πόνος και να μειωθεί η φλεγμονή.


Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει ένδειξη όταν ο ασθενής εκδηλώνει έντονα νευρολογικά συμπτώματα ή σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή έχει αποτύχει στην αποτελεσματική ανακούφιση των συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ 3 μήνες).


4. Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά μας εάν αγνοήσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια;

Από τη στιγμή που εμφανιστεί δισκοκήλη, θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση και να τεθεί ένα πλάνο θεραπείας από εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Σε πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι έντονα και ο ασθενής να μη δώσει τη δέουσα σημασία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η πάθηση πιθανότατα θα επιδεινωθεί και θα προκληθούν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα υγείας.


Υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί χρόνιος πόνος ή σοβαρότερα προβλήματα όπως έντονα νευρολογικά συμπτώματα και μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες (λειτουργική παράλυση), εάν η δισκοκήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε βαθμό που ο ασθενής δεν θα μπορεί να εκτελέσει τις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες, γεγονός που θέτει σημαντικά εμπόδια στην καθημερινότητα.


Συνεπώς, η έγκαιρη επίσκεψη σε εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης, ο οποίος θα μπορέσει να εξάγει έγκυρη διάγνωση και να προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, είναι εξαιρετικά σημαντική.


5. Δισκοκήλη αυχένα & δισκοκήλη μέσης: Ποια μορφή είναι χειρότερη για τον ασθενή;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η δισκοκήλη αυχένα είναι δυνητικά πιο επικίνδυνη για τον ασθενή. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί μια μεγάλου μεγέθους κήλη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ασκείται έντονη πίεση στο νωτιαίο μυελό, ένα γεγονός που είναι πολύ σοβαρό. Ο νωτιαίος μυελός στην περιοχή του αυχένα συμβάλλει στον έλεγχο της κίνησης και στα 4 άκρα και επιπλέον ρυθμίζει πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεων αλλά και  την ούρηση.


Η άσκηση πίεσης στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται αυχενική μυελοπάθεια, η οποία μπορεί να επιφέρει δυσκολία στο περπάτημα, στην διατήρηση της ισορροπίας, στην ούρηση και σεξουαλική δυσλειτουργία.  Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πλήρη  και μη αναστρέψιμη λειτουργική αναπηρία, αν βεβαίως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.


Αν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση που υποψιάζεστε ότι προέρχεται από δισκοκήλη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο χειρουργό σπονδυλικής στήλης. Η παρακολούθηση της πορείας της πάθησης από τον κατάλληλο γιατρό, ο οποίος γνωρίζει εις βάθος την ανατομία και τις ευαίσθητες δομές της σπονδυλικής στήλης, είναι καθοριστική για την επιτυχή έκβαση κάθε θεραπευτικής προσέγγισης.


Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Κωνσταντίνος Σταραντζής εφαρμόζει εξειδικευμένες επεμβατικές και μη επεμβατικές τεχνικές, προσφέροντας αποτελεσματική ανακούφιση σε κάθε ασθενή που πάσχει από δισκοκήλη.