X
Logo
burger

Κύφωση Σε Παιδιά – Εφήβους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι ορίζεται ως κύφωση παιδιών ή εφήβων;

Η κύφωση, μαζί με τη σκολίωση και τη λόρδωση, είναι μια πάθηση που αναφέρεται στην παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζεται συχνότερα στην πλάτη αλλά και στον αυχένα ή τη μέση σπανιότερα. Στην πλάτη η φυσιολογική κύφωση του σώματος είναι μέχρι 40ο γωνία προς τα εμπρός. Συνηθέστερος τύπος είναι κύφωση Scheuermann ή αλλιώς νεανική Κύφωση.

Υπάρχουν δύο είδη κύφωσης:

  • Λειτουργική κύφωση είναι η κύφωση που προκαλείται λόγω κακής στάσης του σώματος.
  • Στην κύφωση Scheuermann ή Εφηβική Κύφωση όπου παρατηρείται αναπτυξιακή δυσμορφία των σπονδύλων με το πρόσθιο μέρος του σώματος του σπονδύλου να αναπτύσσεται λιγότερο από οπίσθιο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 συνεχόμενοι σπόνδυλοι να αποκτούν ένα σφηνοειδές σχήμα και να αυξάνεται δραματικά η συνολική κύφωση.

Η κύφωση μπορεί, επίσης, να προκληθεί από κατάγματα, λοιμώξεις, ανωμαλίες οστών ή το σύνδρομο Hurler.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύφωσης παιδιών ή εφήβων;

  • Εμπρόσθια μετακίνηση των ώμων
  • Σκυφτή στάση σώματος
  • Πόνος στην πλάτη

Κύφωση Σε Παιδιά – Εφήβους: Γιατί είναι σημαντική η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση;

Καλό είναι εφόσον διαγνωσθεί ένα παιδί με κύφωση να παρακολουθείται τακτικά από τον γιατρό καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος και πόνο ή ενόχληση στη σπονδυλική στήλη επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητας αλλά και της ενήλικης ζωής καθώς μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική φθορά της σπονδυλικής στήλης.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα στην αντιμετώπιση της κύφωσης σε παιδιά ή εφήβους;

Αρχικά απευθυνθείτε σε έναν παιδίατρο. Εάν διακρίνει ανησυχητικά συμπτώματα τότε θα σας παραπέμψει σε έναν Ορθοπεδικό χειρουργό σπονδυλικής στήλης και σκολίωσης για να πραγματοποιήσει μια πλήρη εξέταση. Συνήθως χρειάζεται απλή παρακολούθηση αλλά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και γι΄ αυτό απαιτείται μια εξατομικευμένη προσέγγιση.

Κύφωση Σε Παιδιά – Εφήβους: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά ο γιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις και ακολουθεί η κλινική εξέταση του παιδιού σε ασφαλές περιβάλλον ιατρείου. Στη συνέχεια, για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση θα γίνουν ακτινογραφίες ώστε να πραγματοποιηθεί μέτρηση της γωνίας της κύφωσης (γωνία Cobb). Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κύφωση σε παιδιά – εφήβους;

Συνεπής παρακολούθηση

Συνήθως η κύφωση είναι μια πάθηση η οποία αντιμετωπίζεται με τακτική παρακολούθηση από Χειρουργό της Σπονδυλικής Στήλης με 6-9 μηνιαία ραντεβού. Όταν παρατηρείται πόνος συστήνονται αντιφλεγμονώδη ή παυσίπονα. Εάν η κατάσταση παραμείνει σταθερή ο γιατρός παρακολουθεί το άτομο που παρουσιάζει κύφωση μέχρι και την ενηλικίωση.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής άσκησης

Είναι καλό να φροντίζετε την καλή φυσική σας κατάσταση καθώς λειτουργεί βοηθητικά στην περίπτωση της κύφωσης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της κύφωσης αλλά σίγουρα βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Μπορούν οι κηδεμόνες να βοηθήσουν;

Η αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων εξαρτάται από το κατά πόσο το παιδί είναι εφικτό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόζονται 23 ώρες το 24ωρο. Μπορούν να τους αφαιρούν την ώρα του φαγητού, όταν ντύνονται και κατά την προσωπική υγιεινή.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση;

Όταν ο γιατρός κρίνει πως το παιδί χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με υλικά. Στόχος είναι ο ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των οστών και τη χρήση κάποιας μορφής οστικού μοσχεύματος για μόνιμο αποτέλεσμα. Πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία, τις πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική περίοδο.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ