Υπάρχουν δύο είδη κύφωσης:
Η κύφωση μπορεί, επίσης, να προκληθεί από κατάγματα, λοιμώξεις, ανωμαλίες οστών ή το σύνδρομο Hurler.
Συνήθως η κύφωση είναι μια πάθηση η οποία αντιμετωπίζεται με τακτική παρακολούθηση από Χειρουργό της Σπονδυλικής Στήλης με 6-9 μηνιαία ραντεβού. Όταν παρατηρείται πόνος συστήνονται αντιφλεγμονώδη ή παυσίπονα. Εάν η κατάσταση παραμείνει σταθερή ο γιατρός παρακολουθεί το άτομο που παρουσιάζει κύφωση μέχρι και την ενηλικίωση.
Είναι καλό να φροντίζετε την καλή φυσική σας κατάσταση καθώς λειτουργεί βοηθητικά στην περίπτωση της κύφωσης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της κύφωσης αλλά σίγουρα βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Η αποτελεσματικότητα των κηδεμόνων εξαρτάται από το κατά πόσο το παιδί είναι εφικτό να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόζονται 23 ώρες το 24ωρο. Μπορούν να τους αφαιρούν την ώρα του φαγητού, όταν ντύνονται και κατά την προσωπική υγιεινή.
Όταν ο γιατρός κρίνει πως το παιδί χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με υλικά. Στόχος είναι ο ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των οστών και τη χρήση κάποιας μορφής οστικού μοσχεύματος για μόνιμο αποτέλεσμα. Πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία, τις πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική περίοδο.