Νευρομυϊκή σκολίωση είναι ο τύπος της σκολίωσης που δημιουργείται σε άτομα με προβλήματα στους μυς ή το νευρικό σύστημα.
Οι πιο συχνές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε νευρομυϊκή σκολίωση είναι:
Η νευρομυϊκή σκολίωση πρέπει να παρακολουθείται από Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, προγραμματίζοντας τακτικά μηνιαία ραντεβού, ώστε να εξασφαλιστεί πως είναι σταθερή η κατάσταση της πορείας του παιδιού.
Η σημασία της σωματικής άσκησης και της φυσιοθεραπείας είναι σημαντική για τα παιδιά με νευρομυϊκή σκολίωση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η όποια λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων σε αυτούς τους ασθενείς.
Ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί σας θα σας ενημερώσει αν είναι απαραίτητη η εφαρμογή κηδεμόνα καθώς και θα σας καθοδηγήσει για τη σωστή και αποτελεσματική του χρήση. Η χρήση κηδεμόνα στην νευρομυϊκή σκολίωση είναι περιορισμένη.
Σε περίπτωση που το κύρτωμα είναι μεγάλο ή η κατάσταση έχει φθίνουσα πορεία και παρουσιάζονται λειτουργικά προβλήματα τότε, πάντα κατά την κρίση του γιατρού και κατόπιν εξατομικευμένης αξιολόγησης, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση.
Μπορεί, αν το παιδί είναι κάτω των 10 ετών, η πάθηση να αντιμετωπιστεί ως Σκολίωση Πρώιμης Έναρξης. Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι το παιδί είναι κοντά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προχωρήσει στην τελική επέμβαση της σύντηξής της, τη Σπονδυλοδεσία.
Ο γιατρός θα σας ενημερώσει εκ των προτέρων για τη διαδικασία και τους πιθανούς κινδύνους ενώ για μια τέτοια απόφαση πάντα συνυπολογίζει και την επιβάρυνση από άλλες ασθένειες που μπορεί να συνυπάρχουν.