X
Logo
burger

Νευρομυϊκή Σκολίωση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι η νευρομυϊκή σκολίωση;

Η λέξη σκολίωση σημαίνει τη μόνιμη πλάγια παρέκκλιση είτε όλης της σπονδυλικής στήλης είτε τμήματος αυτής.

Νευρομυϊκή σκολίωση είναι ο τύπος της σκολίωσης που δημιουργείται σε άτομα με προβλήματα στους μυς ή το νευρικό σύστημα.

Οι πιο συχνές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε νευρομυϊκή σκολίωση είναι:

  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Νωτιαία μυϊκή ατροφία
  • Συριγγομυελία
  • Μυϊκές δυστροφίες (π.χ. μυϊκή δυστροφία του Duchenne)
  • Πολιομυελίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νευρομυϊκής σκολίωσης;

Στη νευρομυϊκή σκολίωση παρατηρείται πλάγια κλίση του σώματος του παιδιού με τις αντίστοιχες αλλαγές στο σχήμα της σπονδυλικής στήλης.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε για την νευρομυϊκή σκολίωση: 

  • Κύρτωση στο πίσω μέρος του θώρακα
  • Ασυμμετρία στους ώμους
  • Το ισχίο ή η μέση του να προεξέχουν προς την μια μεριά
  • Η λεκάνη δεν είναι οριζόντια
  • Κλίση του κεφαλιού στη μία πλευρά του κορμού
  • Πόνος στη μέση ή στην πλάτη
  • Μη σωστή στήριξη/ισορροπία όταν χρησιμοποιείται αναπηρικό αμαξίδιο

Νευρομυϊκή Σκολίωση: Η αξία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης

Εάν παρουσιάζονται τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος και να δημιουργηθούν πόνοι στη σπονδυλική στήλη, δυσκολία στο περπάτημα ή ακόμη και σε καθιστή θέση, τη λειτουργικότητά του σε αναπηρικό καροτσάκι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού όπως τους πνεύμονες ή τη λειτουργία της καρδιάς.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νευρομυϊκή Σκολίωση: Ποια είναι τα πρώτα βήματα σε περίπτωση που εντοπίσετε τα παραπάνω συμπτώματα;

Αν παρατηρείτε ανησυχητικά συμπτώματα είναι καλό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν παιδίατρο ή φυσικοθεραπευτή, οι οποίοι κατόπιν εξέτασης θα κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης. Εάν έχουν την παραμικρή ανησυχία για την ύπαρξη σκολίωσης, θα σας παραπέμψουν σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό της σπονδυλικής στήλης και σκολίωσης για να κάνει πλήρη διάγνωση.

Νευρομυϊκή Σκολίωση: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης αρχικά θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού και στη συνέχεια θα προσχωρήσει σε λεπτομερή εξέταση. Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση θα σας παραπέμψει σε ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης και θα μετρήσει τη γωνία της σκολίωσης (γωνία Cobb). Ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Νευρομυϊκή Σκολίωση: Ποια αντιμετώπιση ενδείκνυται;

Τακτικός έλεγχος

Η νευρομυϊκή σκολίωση πρέπει να παρακολουθείται από Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης, προγραμματίζοντας τακτικά μηνιαία ραντεβού, ώστε να εξασφαλιστεί πως είναι σταθερή η κατάσταση της πορείας του παιδιού.

Φυσιοθεραπεία – ασκηση

Η σημασία της σωματικής άσκησης και της φυσιοθεραπείας είναι σημαντική για τα παιδιά με νευρομυϊκή σκολίωση. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται η όποια λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων σε αυτούς τους ασθενείς.

Κηδεμόνες

Ο γιατρός που παρακολουθεί το παιδί σας θα σας ενημερώσει αν είναι απαραίτητη η εφαρμογή κηδεμόνα καθώς και θα σας καθοδηγήσει για τη σωστή και αποτελεσματική του χρήση. Η χρήση κηδεμόνα στην νευρομυϊκή σκολίωση είναι περιορισμένη.

Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση;

Σε περίπτωση που το κύρτωμα είναι μεγάλο ή η κατάσταση έχει φθίνουσα πορεία και παρουσιάζονται λειτουργικά προβλήματα τότε, πάντα κατά την κρίση του γιατρού και κατόπιν εξατομικευμένης αξιολόγησης, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί, αν το παιδί είναι κάτω των 10 ετών, η πάθηση να αντιμετωπιστεί ως Σκολίωση Πρώιμης Έναρξης. Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι το παιδί είναι κοντά στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προχωρήσει στην τελική επέμβαση της σύντηξής της, τη Σπονδυλοδεσία.

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει εκ των προτέρων για τη διαδικασία και τους πιθανούς κινδύνους ενώ για μια τέτοια απόφαση πάντα συνυπολογίζει και την επιβάρυνση από άλλες ασθένειες που μπορεί να συνυπάρχουν.