X
Logo
burger

Ριζιτική συνδρομή αυχένα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ριζιτική Συνδρομή Αυχένα

Η ριζιτική συνδρομή αυχένα είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στην περίπτωση που συμπιέζεται μία ή περισσότερες αυχενικές ρίζες. Η βλάβη αυτή στον αυχένα, συνήθως δίνει συμπτώματα και στις περιοχές που νευρώνει η συγκεκριμένη ρίζα, δηλαδή του ώμου και των άνω άκρων. Η αυχενική πιεστικού τύπου ριζοπάθεια οφείλεται σε μία πληθώρα προβλημάτων που αφορούν τις οστικές δομές και τα μαλακά μόρια.

Αιτίες πάθησης

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Όταν εμφανίζεται δισκοκήλη υπάρχει περίπτωση η κήλη να πιέζει την νευρική ρίζα και να εμφανίζεται πόνος.

Εκφυλιστική δισκική νόσος: Εμφανίζεται όταν ο δίσκος εξασθενεί και οι σπόνδυλοι δεν κινούνται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα οι ρίζες να συμπιέζονται.

Σπονδυλική στένωση: Όταν οι σπόνδυλοι εκφυλίζονται, μπορεί να δημιουργηθούν οστεόφυτα, προκαλώντας μυελοπάθεια και ριζοπάθεια.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ριζιτική συνδρομή αυχένα: Συμπτώματα

  • Πόνος
  • Υπαισθησία-παραισθησία (μούδιασμα-“μυρμήγκιασμα”)
  • Μυική Αδυναμία

Ριζιτική συνδρομή αυχένα: Θεραπεία

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 2-3 μήνες με συντηρητική θεραπεία, τότε προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσθια σπονδυλοδεσία αυχένα

Αν ο ασθενής με σπονδυλική στένωση αυχένα εξακολουθεί μετά τη συντηρητική θεραπεία να έχει προβλήματα με πόνο που ακτινοβολεί στο χέρι, παρά τη συντηρητική αγωγή, τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος. Η πρόσθια σπονδυλοδεσία αυχένα είναι μία συχνή επέμβαση για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εκφύλισης της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου του αυχένα.

Όλος ο δίσκος αφαιρείται και αντικαθίσταται συνήθως από ένα αυτόλογο μόσχευμα. Οι σπόνδυλοι σταθεροποιούνται με μία μεταλλική πλάκα. Απώτερος σκοπός είναι να αφαιρεθούν τα οστεόφυτα που πιέζουν τα νεύρα και να ακινητοποιηθεί το μεσοσπονδύλιο διάστημα για να ελαττωθεί ο πόνος.

Αρθροπλαστική δίσκου

Με την αρθροπλαστική δίσκου, τοποθετείται ένας τεχνητός δίσκος που σκοπεύει στην αναπλήρωση της λειτουργίας του δίσκου και στην απελευθέρωση όλων των νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Όπως ένας φυσιολογικός, έτσι και ο τεχνητός δίσκος μπορεί να λειτουργεί  κάνοντας όλες τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να μην επηρεαστεί η κινηματική και η εμβιομηχανική του αυχένα.

Η αρθροπλαστική δίσκου γίνεται με πρόσθια προσπέλαση στην αυχενική μοίρα και μία μικρή τομή στον λαιμό και προσπέλαση μεταξύ των μυών και των ευγενών δομών της τραχείας και του οισοφάγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή δεν τραυματίζεται ούτε «κόβεται» κάποιος μυς, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πραγματικά ελάχιστος.  Ο δίσκος αφαιρείται, τα οστεόφυτα καθαρίζονται και γίνεται η προετοιμασία για την εμφύτευση. Ο ασθενής επιστρέφει σε 1 ημέρα σπίτι του, όπως και στην περιπτωση της σπονδυλοδεσίας.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οπίσθια Αποσυμπίεση – τρηματοτομή

Στις εκτεταμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις επιλέγεται η οπίσθια αποσυμπίεση – προσπέλαση, η οποία συνδυάζεται με την τρηματοτομή.

Πραγματοποιείται μόνο μία τομή στην πίσω επιφάνεια του αυχένα και προσπέλαση υπό ακτινολογική καθοδήγηση στο επίπεδο της τρηματικής στένωσης. Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια ημέρα.

Επισκληρίδιες περινευρικές εγχύσεις

Η τεχνική αφορά την χορήγηση φαρμάκων μέσω ένεσης, επιλεκτικά στην σπονδυλική στήλη, με σκοπό να βρεθεί το σημείο του πόνου. Οι εγχύσεις αυτές έχουν δηλαδή και διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Γίνονται σε περιβάλλον χειρουργείου, χωρίς νάρκωση, υπό ακτινολογική καθοδήγηση, με διάρκεια που δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικές Φωτογραφίες

Περίπτωση 1

Αντικατάσταση δυο δίσκων(Α5/6 και Α6/7) σε νεαρή ασθενή με εξαιρετική ακτινολογική εικόνα και άριστο κλινικό αποτέλεσμα (πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων και αποκατάσταση του εύρους κίνησης του αυχένα).

Περίπτωση 2

Ελάχιστα επεμβατική (MIS) πρόσθια Δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία (ACDF) Α5/6 με πλήρη και άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.

Ασθενής με υπολειπόμενη στένωση και non-fusion μετά από ACDF στις οποίες υποβλήθηκε αλλαχού. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με οπίσθια σπονδυλοδεσία Α5-Θ1 και οπίσθιες τρηματεκτομές.