Η σπονδυλολίσθηση αφορά την μετατόπιση σπονδύλου ή αλλιώς την ολίσθησή του πάνω σε κάποιον άλλον σπόνδυλο. Είναι η μετατόπιση του υπερκείμενου σπονδύλου σε σχέση με τον υποκείμενο σπόνδυλο.
Η σπονδυλόλυση είναι η λύση της συνέχειας του οστού μεταξύ των αρθρικών αποφύσεων. Σε αυτή την περίπτωση υφίσταται πόνος στην μέση, χωρίς την πίεση κάποιου νεύρου. Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στο περπάτημα και στις στροφικές κινήσεις.
Όταν εμφανίζεται πόνος στην μέση στην εφηβική ηλικία, τίθεται το ερώτημα αν το παιδί εμφανίζει σπονδυλόλυση. Για να αποκλειστεί χρειάζεται ακτινολογικός έλεγχος.
Η συντηρητική συνίσταται στην αντιφλεγμονώδη αγωγή, την φυσικοθεραπεία, την επικουρική και περιστασιακή χρήση ζώνης οσφύος, διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές εγχύσεις και την επαναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων του ασθενούς.
Αν ο σπόνδυλος συνεχώς μετατοπίζεται τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος. Ο βαθμός ολίσθησης και η λόρδωση της μέσης συνήθως ορίζει αν το χειρουργείο θα είναι ελάχιστα επεμβατικό (MIS TLIF) ή αν θα πρέπει να γίνει με την ανοικτή μέθοδο.
Διπλή εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση Ο3-Ο5
Χειρουργική διόρθωση με ανοικτή οπίσθια σπονδυλοδεσία Ο3-Ο5 κ διασωματικό εκπτυσσόμενο κλωβό Ο4/5. Καλή αποκατάσταση της οβελιαίας επαλληλίας.
Τριπλή Λυτική σπονδυλολίσθηση σε ηλικιωμένη ασθενή με συμπτωματολογία Οσφυαλγίας και Δε ισχιαλγίας Ο5 κατανομής.
Αντιμετωπίστηκε με ελάχιστα επεμβατική οπίσθια σπονδυλοδεσία και εκπτυσσόμενο διασωματικό κλωβό Ο5-Ι1 με εκτομή της Ο5-Ι1 ζυγοαποφυσιακής άρθρωσης Δεξιά.
Διεγχειρητική εικόνα πλήρους ανάταξης σπονδυλολίσθησης.
Πλήρης διόρθωση σπονδυλολίσθησης Ο4/5 με ειδικές βίδες medial cortical screws και εκπτυσσόμενους κλωβούς. Με την συγκεκριμένη αναίμακτη μέθοδο είναι εφικτή η πλήρης διόρθωση της παραμόρφωσης και η πλήρης αποσυμπίεση δια μέσω μιας μικρής μέσης τομής –όμοιας με εκείνη που γίνεται για μια απλή αποσυμπίεση.
Σοβαρή κεντρική στένωση συνεπεία εκφυλιστικής σπονδυλολίσθησης.
Με την ίδια ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη μέθοδο, πραγματοποιήθηκε πλήρης ανάταξη, αποσυμπίεση και διόρθωση κατά 10 μοίρες της οσφυϊκής λόρδωσης.
Ασθενής 85 ετών που αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με την ίδια μέθοδο.