X
Logo
burger

Πόνος στο μέση και πόνος στον αυχένα: Πόσο ύπουλα μπορεί να είναι τα δύο αυτά συμπτώματα;

Η καθιστική ζωή, η δουλειά γραφείου και η απαιτητική καθημερινότητα, σίγουρα επηρεάζουν σημαντικά το μυοσκελετικό μας σύστημα σε βάθος χρόνου. Έτσι δεν γεννά απορία το γεγονός ότι ο πόνος στη μέση, επίσης γνωστός και ως οσφυαλγία και ο πόνος στον αυχένα ή αυχεναλγία αποτελούν δύο από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στον σύγχρονο κόσμο, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων τους.


Και ενώ συνήθως αποδίδουμε τον πόνο στη μέση και τον πόνο στον αυχένα στον τρόπο ζωής μας και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε συντηρητικά, μερικές φορές μπορεί να κρύβουν κάτι αρκετά πιο σοβαρό που χρήζει ιατρικής φροντίδας και αντιμετώπισης. Έτσι, παρόλο που συχνά θεωρούνται ως απλές ενοχλήσεις λόγω κακής στάσης του σώματος ή υπερβολικής κόπωσης, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις πιο σοβαρών υποκείμενων παθήσεων που αγνοούνται, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάγνωσή τους, αφού οι πάσχοντες εστιάζουν μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.


Η Σημασία της οσφυαλγίας

Ο πόνος στη μέση, γνωστός και ως οσφυαλγία, μπορεί να προκύψει από ποικίλες αιτίες  όπως μυοσκελετικές διαταραχές, κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση ή ακόμη και σπάνιες παθήσεις όπως η σπονδυλίτιδα. Είναι ένας πόνος που μπορεί να είναι από ήπιος και διαχειρίσιμος μέχρι εξαιρετικά επώδυνος και ανυπόφορος, εμποδίζοντας σημαντικά την καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενούς.

 Ο Πόνος στον Αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα, ή αυχεναλγία, μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα που προκαλούνται από μακροχρόνια καθιστική ζωή και κακή στάση του σώματος, ωστόσο μπορεί να υποδηλώνει επίσης και μία ποικιλία προβλημάτων, από τραβήγματα και κακώσεις μυών μέχρι σοβαρότερες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η δισκοπάθεια. Ανάλογα τα αίτια και την ένταση του, ο πόνος στον αυχένα μπορεί να εξαπλωθεί στους ώμους, το άνω τμήμα της πλάτης ή ακόμα και στα χέρια, περιορίζοντας την κίνηση και προκαλώντας δυσφορία.

Θεραπευτικές Επιλογές

Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταστάσεων, ο περισσότερος κόσμος λαμβάνει ήπια φαρμακευτική αγωγή και προσπαθεί να αποφεύγει για λίγο καιρό κινήσεις και στάσεις σώματος που επιδεινώνουν την ενόχληση στα συγκεκριμένα σημεία. Ωστόσο αν το πρόβλημα επιμένει, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια ενός ειδικού, καθώς  θα πρέπει πρώτα να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί τον πόνο στη μέση και τον αυχένα και στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό σας, να οργανωθεί ένα πλάνο θεραπείας.Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Φυσικοθεραπεία: Εξατομικευμένες ασκήσεις και θεραπευτικές τεχνικές που στοχεύουν στην ενίσχυση και την αύξηση της ευελιξίας, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα.
  • Εγχύσεις στεροειδών: Μπορούν να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, μειώνοντας τη φλεγμονή στις περιοχές γύρω από τα ερεθισμένα νεύρα.
  • Πεταλεκτομή: Χειρουργική αφαίρεση οστικών αναπτύξεων που πιέζουν τα νεύρα, προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση στην κινητικότητα.
  • Μικροαποσυμπίεση: Λιγότερο επεμβατική χειρουργική τεχνική που αφαιρεί μικρά τμήματα του οστού ή του δίσκου που πιέζουν τα νεύρα, ανακουφίζοντας τον πόνο.

Η Ύπουλη Φύση του Πόνου

Ο πόνος στη μέση και ο πόνος στον αυχένα μπορεί να είναι ύπουλοι διότι συχνά υποτιμώνται σε σχέση με την πραγματική τους σοβαρότητα. Αν αγνοηθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες καταστάσεις και να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την καθημερινή ζωή και την ικανότητα εκτέλεσης απλών καθηκόντων. Είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική συμβουλή και αξιολόγηση εάν ο πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια υψηλή ποιότητα ζωής και να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί ο πόνος.


Αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση ή τον αυχένα; Μην αφήσετε αυτά τα συμπτώματα να διαταράξουν τη ζωή σας!


Ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Κωνσταντίνος Σταραντζής, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, τμήμα Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, προσφέρει βαθιά κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτών των παθήσεων και εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας.