X
Logo
burger

Ανατομία Σπονδυλικής Στήλης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανατομία Σπονδυλικής Στήλης
Ο ανθρώπινος σκελετός διακρίνεται σε 3 τμήματα, την κεφαλή, τον κορμό και τα άκρα.

Η σπονδυλική στήλη συνδέει το κεφάλι με τα πάνω και τα κάτω άκρα και μέσω του νωτιαίου μυελού που την διατρέχει, υπάρχει η νεύρωση (αίσθηση και κίνηση) στα άκρα και τον κορμό.

Η σπονδυλική στήλη και οι 5 μοίρες της:

  • Αυχενική
  • Θωρακική
  • Οσφυϊκή
  • Ιερή
  • Κοκκυγική

Οι σπόνδυλοι που συγκροτούν την Σ.Σ. φτάνουν τους 33-34 στον αριθμό και είναι διασκορπισμένοι σε όλο το σώμα.

Ανατομικές δομές της της οσφυϊκής µοίρας της σπονδυλικής στήλης

  • οι πέντε οσφυϊκοί σπόνδυλοί
  • οι αρθρώσεις
  • οι σύνδεσμοι
  • οι παρασπονδυλικοί μύες
  • τα νεύρα

Κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης

Παρατηρώντας ένα σώμα από πλάγια διαπιστώνουμε τις φυσικές καμπύλες του, δηλαδή τα φυσιολογικά κυρτώματα που αποτελούν το περίγραμμα της πλάτης.

Ο αυχένας και η οσφυϊκή μοίρα παρουσιάζουν λόρδωση και η θωρακική μοίρα κύφωση. Εξαιτίας αυτών των κυρτώσεων τα φορτία κατανέμονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η σπονδυλική στήλη αντέχει το βάρος του σώματος.

Μυς

Η σπονδυλική στήλη έχει μύες που της προσφέρουν σταθεροποίηση και την βοηθούν στις κινήσεις της. Επίσης, αποφορτίζουν σημαντικά το βάρος που περνά μέσα από τα όστά και τους δίσκους. Χωρίς τους μύες δηλαδή, η Σ.Σ. θα ήταν εκτεθειμένη και ανεπαρκής να υποστηρίζει το σώμα.

Σπόνδυλοι

Ανάμεσα στους σπονδύλους σχηματίζεται ο σπονδυλικός σωλήνας. Ο κάθε σπόνδυλος διαχωρίζεται από το μπροστινό του τμήμα και το πίσω, το τόξο στο οποίο υπάρχουν κάποιες προεξοχές που λειτουργούν σαν μοχλοί για την κίνηση μέσω των μυών που καταφύονται εκεί.

Αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις (συνδέσεις) μεταξύ των σπονδύλων βρίσκονται τόσο το μπροστινό, όσο και το πίσω μέρος της Σ.Σ. Στην μπροστινή πλευρά, η σύνδεση γίνεται μέσω των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Μεσοσπονδύλιοι δίσκοι

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι συνδέουν τους σπονδύλους μεταξύ τους. Προσφέρουν στην σπονδυλική στήλη πολύ σημαντικές ιδιότητες όπως η ευκαμψία και η αντοχή στους κραδασμούς.

Ο κάθε δίσκος αποτελείται από ένα εξωτερικό σκληρό δακτύλιο, και ένα μαλακότερο τμήμα εντός του δακτυλίου που περιέχει ένα υλικό σαν gel, τον πυρήνα ο οποίος έχει πολλές και σημαντικές λειτουργίες.

Το σπονδυλικό τρίποδο

Δύο σπόνδυλοι αρθρώνονται μεταξύ τους με μια δομή σαν τρίποδο. Μπροστά είναι ο δίσκος και πίσω οι δύο ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις. Αν οι αρθρώσεις αυτές αν επιβαρυνθούν αναπτύσσουν αρθροπάθεια. Όσο περισσότερο σκύβει κάποιος τόσο αυξάνεται το φορτίο στους δίσκους. Όσο κάποιος τεντώνεται προς τα πίσω, τόσο αυξάνεται το φορτίο στις οπίσθιες αρθρώσεις.

Σπονδυλικός σωλήνας

Οι σπόνδυλοι σχηματίζουν τόξα στο πίσω μέρος τους τα οποία ενωμένα μαζί σχηματίζουν μια δομή σαν τούνελ που ονομάζεται σπονδυλικός σωλήνας. Εκεί βρίσκεται προστατευμένος νωτιαίος μυελός και από τα πλάγια αυτού του σωλήνα, βγαίνουν οι ρίζες (τα νεύρα δηλαδή που θα νευρώσουν όλες τις δομές ).

Νωτιαίος μυελός

Μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα στην αυχενική και θωρακική μοίρα βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός.

Μήνιγγες

Ο νωτιαίος μυελός προστατεύεται από ένα περίβλημα, την μήνιγγα. Ανάμεσα σε αυτή και τον νωτιαίο μυελό, υπάρχει ένας χώρος ο οποίος γεμίζει από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (υγρό που παράγεται στον εγκέφαλο).

Νευρικές ρίζες

Υπάρχουν 30 δυάδες από νευρικές ρίζες όπου σχηματίζουν ανάλογα με τη θέση τους τα νεύρα στα άνω άκρα, στα κάτω άκρα, στην λεκάνη, στο έντερο και την ουροδόχο κύστη.