X
Logo
burger

Σπονδυλοπλαστική – Κυφοπλαστική

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπονδυλοπλαστική – Τι είναι

Η σπονδυλοπλαστική είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση ενός ή περισσότερων σπονδύλων. Οι σπόνδυλοι αυτοί συνήθως αποδυναμώθηκαν και συμπιέστηκαν από οστεοπόρωση ή από κάποιον μεταστατικό όγκο. Η σπονδυλοπλαστική γίνεται διαδερμικά με την έγχυση ειδικού ρευστού υλικού, το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά σκληραίνει.

Η σπονδυλοπλαστική απαιτεί μόνο μία μέρα νοσηλεία, ανακουφίζει πολύ από τον πόνο και επιτρέπει στον ασθενή να γυρίσει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριόητες.

Σπονδυλοπλαστική – Ενδείξεις

  • Επώδυνα συμπιεστικά κατάγματα σπονδύλου από οστεοπόρωση
  • Αιμαγγείωμα σπονδύλου
  • Μεταστάσεις σπονδυλικής στήλης
  • Χρόνιο κάταγμα από τραυματισμό

Πραγματοποιείται μία μικρή οπή του δέρματος και με την καθοδήγηση ακτινολογικού μηχανήματος, ειδική βελόνα εισέρχεται στο σπονδυλικό σώμα και εγχέει ρευστό υλικό (τσιμέντο) το οποίο γίνεται πολύ γρήγορα συμπαγές.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά. Το αν ο ασθενής θα πάρει εξιτήριο εντός 24 ωρου εξαρτάται από την ηλικία, την βαρύτητα του προβλήματος και την υποστήριξη που έχει στο σπίτι.

Κυφοπλαστική – Τι είναι

Η κυφοπλαστική είναι μία παραλλαγή της μεθόδου όπου ειδικό μπαλόνι εισάγεται μέσω της βελόνας εντός του σπονδύλου, το οποίο φουσκώνεται προκειμένου να αποκατασταθεί μέρος του ύψους του σπονδύλου. Κατόπιν εγχέεται το τσιμέντο όπως ακριβώς και στην Σπονδυλοπλαστική.

Κυφοπλαστική – Αντενδείξεις

Αντενδείξεις για την σπονδυλοπλαστική – κυφοπλαστική υπάρχουν και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα αν ο ασθενής αντιμετωπίζει διαταραχές στην πήξη του αίματος, καθίζηση του σπονδυλικού σώματος ή πίεση του μηνιγγικού σάκου από την ρήξη σπονδύλων τότε δεν μπορεί να χειρουργηθεί.

Σπονδυλοπλαστική – Κυφοπλαστική: Αποτελέσματα

Μετά την επέμβαση σπονδυλοπλαστικής – κυφοπλαστικής ο ασθενής δεν πονάει και συνήθως αποκαθίσταται μέρος του ύψους των σπονδύλων. Τα ποσοστά επιτυχίας των δύο μεθόδων αγγίζουν το 92%. Σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα παίζει και η συνεχής βελτίωση των υλικών αλλά και των απεικονιστικών μεθόδων που σε συνδυασμό με την εμπειρία του γιατρού, επιφέρουν ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.