Με την φυσιολογική γήρανση των ανθρώπων, γερνούν και φθείρονται και οι δίσκοι. Σημαντική αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η αφυδάτωση που οδηγεί σε μείωση του ύψους των δίσκων και την αυξημένη κίνηση που επιταχύνει την φθορά. . Όταν η γέλη που υπάρχει μεταξύ των δίσκων μειωθεί, τότε κινδυνεύουν οι δίσκοι της μέσης και του αυχένα να σχηματίσουν ρωγμές και ρήξεις ή ακόμα και κήλες. Το αποτέλεσμα είναι να ερεθίζουν τα νεύρα της περιοχής, με συνέπεια ο ασθενής να πονάει και να είναι επικίνδυνη η κατάσταση της εκφύλισης των δίσκων.
Από την ελάττωση της απόστασης αυτής, η σπονδυλική στήλη χάνει τη σταθερότητά της και προκειμένου ο οργανισμός να διορθώσει αυτό το πρόβλημα δημιουργεί τα οστεόφυτα, τα οποία είναι μικρές οστικές άκανθες που πιέζουν τις ρίζες των νωτιαίων νεύρων, προκαλώντας πόνο.
Επίσης συμβάλλει ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα καθώς επίσης και η έλλειψη σωματικής άσκησης, η οποία διευκολύνει την δημιουργία αλλά και την επιδείνωση του προβλήματος.
Συγκεφαλαιώνοντας οι κύριοι παράγοντες εκδήλωσης της δισκοπάθειας, είναι:
Τα επόμενα συμπτώματα πιο σοβαρής δισκοπάθειας, είναι το μούδιασμα-μυρμήγκιασμα, ο πόνος και η αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια.
Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και κινήσεων. Επίσης μπορεί να χειροτερεύει την κατάσταση ο βήχας, το φτέρνισμα, το σκύψιμο.
Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η περίπτωση της δισκοπάθειας, χρειάζεται υπομονή και φροντίδα. Τα ποσοστά των ασθενών που γίνονται καλά μετά από συντηρητική αγωγή και ιδιαίτερα ξεκούραση είναι πολύ ενθαρρυντικά. Χρόνια δισκοπάθεια υπάρχει αν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα και από εκεί και έπειτα υπάρχουν συχνές υποτροπές.
Χειρουργική επέμβαση συνιστάται στην περίπτωση που ο πόνος όχι μόνο ακτινοβολεί στα κάτω άκρα ή στα άνω (στην περίπτωση του αυχένα) αλλά παρουσιάζεται και μειωμένη αδυναμία στην κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται, για να αφαιρεθεί πιθανώς η κήλη που πιέζει το νεύρο, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να επέλθει μόνιμη παράλυση. Συνηθισμένη είναι η επιλογή της μικροδισκεκτομής. Για τη θεραπεία της αυχενικής δισκοπάθειας και της δισκοπάθειας μέσης που είναι η καταλληλλοτερη για εσάς, θα σας ενημερώσει ο γιατρός μετά από προσεκτική εκτίμηση.
Για αρχή πρέπει να λυγίζει τα γόνατά του, διατηρώντας ίσια την πλάτη του, όταν σηκώνει κάτι βαρύ από το πάτωμα. Αν υπάρχει πόνος στην πλάτη από τη χρήση τακουνιών, αποφύγετέ τα. Ευθυγραμμισμένη πλάτη, πρέπει να διατηρείτε και όταν κάθεστε για πολλή ώρα στην καρέκλα του γραφείου ή οπουδήποτε αλλού. Η χρήση υποποδίου στο γραφείο είναι επίσης μία πολύ βοηθητική λύση. Ο έλεγχος του σωματικού βάρους βοηθάει σημαντικά στην μείωση της μηχανικής καταπόνησης των δίσκων. Τέλος, συγκεκριμένες μορφές άσκησης προσφέρουν ενδυνάμωση στους μύες της πλάτης και του αυχένα.