X
Logo
burger

Δισκοκήλη – Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δισκοκήλη – Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Μέση & Αυχένας): Τι είναι

Ο δίσκος της σπονδυλικής στήλης είναι σαν λαστιχένιο ζελέ που στο κέντρο του διατηρεί έναν πιο μαλακό πυρήνα, ο οποίος περιβάλλεται από σκληρό περίβλημα. Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εμφανίζεται όταν μέρος του μαλακού σημείου προβάλει προς τα έξω, μέσα από το σκληρό «περιτύλιγμα».

Άμεσο αποτέλεσμα είναι ο ερεθισμός των παρακείμενων νεύρων, οδηγώντας σε πόνο, μουδιάσματα και αδυναμία στο χέρι ή το πόδι.

Δισκοκήλη – Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου: Συμπτώματα

Το πρωταρχικό σύμπτωμα της δισκοκήλης είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα ή στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της κήλης δίσκου, είναι:
  • Πόνος στα κάτω άκρα, όταν η κήλη είναι κοντά στο κάτω μέρος της μέσης. Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται στους γλουτούς ,τον μηρό,την γάμπα αλλά και το πέλμα. Αν το πρόβλημα είναι πιο ψηλά, ο πόνος είναι έκδηλος στον αυχένα και στα ανω άκρα
  • Μυρμήγκιασμα στο τμήμα του σώματος, το οποίο νευρώνεται από τα νεύρα που έχουν προσληφθεί
  • Αδυναμία και εξασθένιση μυών (πάρεση – παράλυση)
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δισκοκήλη – Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου: Αίτια

Συνήθως η φυσιολογική φθορά – γήρανση επιφέρει τον εκφυλισμό δίσκου, και η αφυδάτωση καθιστά τους δίσκους ανελαστικούς και πιο επιρρεπείς σε ρωγμές.

Τέλος, ένας τραυματισμός ή μία σοβαρή πτώση είναι πολύ συχνή αιτία για να προκληθεί μία κήλη δίσκου.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

  • Βάρος σώματος. Όταν το βάρος έχει ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια, ασκείται υπερβολική πίεση στους δίσκους της μέσης
  • Επαγγελματική δραστηριότητα. Τα άτομα με απαιτητικές θέσεις εργασίας, όπου το σώμα καταπονείται διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για εμφάνιση κήλης
  • Κληρονομικότητα. Μερικοί ασθενείς έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν κήλη δίσκου

Οσφυϊκή δισκοκήλη – Επιπλοκές

Μια σοβαρή αλλά σπάνια επιπλοκή είναι η Ιππουριδική συνδρομή, κατά την οποία η δισκοκήλη συμπιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας (ενός συμπλέγματος νεύρων που αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού). Είναι μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας των κάτω άκρων κι αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες καταστάσεις της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.

Συμπτώματα που θα σας κάνουν να ανησυχήσετε ιδιαίτερα είναι:

  • Ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία αυξάνονται σε βαθμό που δεν μπορείτε να εκτελέσετε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες και επεκτείνεται και στα δύο πόδια.
  • Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (ακράτεια ή δυσκολία ούρησης ακόμη και με πλήρη κύστη- ακράτεια κοπράνων).
  • Αναισθησία «σέλας». Αυτή η προοδευτική απώλεια αίσθησης επηρεάζει τις περιοχές του σώματος που θα ακουμπούσαν μια σέλα, δηλαδή το εσωτερικό τμήμα των μηρών, το πίσω μέρος των ποδιών και την περιοχή γύρω από το ορθό.

Αυχενική δισκοκήλη – Επιπλοκές

Μια μεγάλη κήλη στην αυχενική μοίρα μπορεί να προκαλέσει μυελοπάθεια με σοβαρές και μη αναστρέψιμες νευρολογικές βλάβες (λειτουργική παράλυση) αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δισκοκήλη – Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε συνδυασμό με μυοχαλαρωτικά. Αν υπάρχει οξύς πόνος συνταγογραφούνται και οπιοειδή παυσίπονα, για να ελαττωθεί ο πόνος.

Η φυσιοθεραπεία και η ήπια κινητοποίηση και άσκηση, συνήθως βοηθούν. Η κατάκλιση δεν βοηθά, αντίθετα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σοβαρές επιπλοκές.

Δισκοκήλη – Χειρουργική Θεραπεία (Περινευρικές Εγχύσεις – Εγχείρηση)

Επισκληρίδιες περινευρικές εγχύσεις

Η τεχνική αφορά την χορήγηση φαρμάκων μέσω ένεσης, επιλεκτικά στην σπονδυλική στήλη, με σκοπό να βρεθεί το σημείο του πόνου. Οι εγχύσεις αυτές έχουν δηλαδή και διαγνωστικό και θεραπευτικό σκοπό. Γίνονται σε περιβάλλον χειρουργείου, χωρίς νάρκωση, υπό ακτινολογική καθοδήγηση, με διάρκεια που δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά.

Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων με δισκοκήλη τελικά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι χειρουργοί αφαιρούν μόνο εκείνο το τμήμα του δίσκου που προεξέχει και προκαλεί το πρόβλημα.

Σπάνια, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτείται ολική αφαίρεση του δίσκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σπόνδυλοι μπορεί να χρειαστεί να συντηχθούν μαζί με μεταλλικό υλικό για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη.

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την δισκοκήλη, που πλησιάζουν το άριστα, είναι η μικροδισκεκτομή. Με απλά λόγια, μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης και με την χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο σημείο του δίσκου που προβάλλει και πιέζει τα νεύρα. Κατόπιν, αφαιρεί το κομμάτι εκείνο του δίσκου που προκαλεί το πρόβλημα. Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη, εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Νεότερη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία στην ουσία είναι μια παραλλαγή με ακόμη μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Το μικροσκόπιο αντικαθίσταται από μια μικροσκοπική κάμερα και η όλη διαδικασία εκτελείται μέσω ενός «σωλήνα» εργασίας.

Τα χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Το ίδιο ισχύει και για την παρακολούθηση και καθοδήγηση των ασθενών με οποιαδήποτε πάθηση της σπονδυλικής στήλης.