X
Logo
burger

Μικροδισκεκτομή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενδοσκοπική – Διαδερμική Δισκεκτομή / Μικροδισκεκτομή: Τι είναι

Η ενδοσκοπική – διαδερμική δισκεκτομή ή η μικροδισκεκτομή είναι η πιο συχνή επέμβαση που διενεργείται σε περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Απώτερος σκοπός είναι η αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας που έχει πιεστεί από την κήλη με αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου.

Ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης επιλέγει την εγχείρηση όταν υπάρχει συνεχόμενος πόνος και δυσφορία για παραπάνω από 2 μήνες με πόνο στην μέση που ακτινοβολεί στο πόδι.

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή (Μικροδισκεκτομή) – Παθήσεις που αντιμετωπίζονται

Η δισκοκήλη είναι η βασική πάθηση που αντιμετωπίζεται με ενδοσκοπική δισκεκτομή ή μικροδισκεκτομή. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει ενδοσκοπική χειρουργική εν γένει για πολλές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν πόνο, ο οποίος ακτινοβολεί σε κάποιο άκρο του σώματος. Η ανατομία του ασθενούς είναι αυτή που καθορίζει την επιλογή της χειρουργικής τεχνικής.

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή (Μικροδισκεκτομή) – Επέμβαση

Όταν η επέμβαση για την αφαίρεση της δισκοκήλης γίνει με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών φακών, δίνεται η ευκαιρία στον χειρουργό να χειρουργήσει με μικρές τομές, χωρίς να προκαλεί βλάβες στους ιστούς. Σε αυτή την περίπτωση η τεχνική ονομάζεται οσφυϊκή μικροδισκεκτομή.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή συνήθως γίνεται με τοπική νάρκωση προκειμένου ο ασθενής να αισθάνεται πιο άνετα.

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την δισκοκήλη, που πλησιάζουν το άριστα, είναι η μικροδισκεκτομή. Με απλά λόγια, μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης (εικόνα Α) και με την χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων, ο γιατρός αποκτά πρόσβαση στο σημείο του δίσκου που προβάλλει και πιέζει τα νεύρα (εικόνα Β). Κατόπιν, αφαιρεί το κομμάτι εκείνο του δίσκου που προκαλεί το πρόβλημα (εικόνα Γ και Δ). Η μέθοδος αυτή είναι αναίμακτη, εξαιρετικά ασφαλής με ελάχιστες επιπλοκές και εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου. Ο ασθενής παίρνει συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Νεότερη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία στην ουσία είναι μια παραλλαγή με ακόμη μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Το μικροσκόπιο αντικαθίσταται από μια μικροσκοπική κάμερα και η όλη διαδικασία εκτελείται μέσω ενός «σωλήνα» εργασίας.

Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή – Ενδείξεις

Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματά της. Αν τα συμπτώματα το επιτρέπουν, τότε προτιμάται ο ασθενής να ξεκινά με συντηρητική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει φάρμακα, φυσιοθεραπεία και εγχύσεις (επισκληρίδιες αλλά και ενδοδισκικές/δισκοπλαστικές).

Δυστυχώς, σε ένα ποσοστό περίπου 10% η μη χειρουργική θεραπεία δεν καταφέρνει να βελτιώσει τα συμπτώματά ακόμα και μετά από εβδομάδες. Τότε, είναι μονόδρομος η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Επίσης, χειρουργική πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ευθύς εξαρχής όταν συνυπάρχει νευρολογική βλάβη, όπως επιδεινούμενη πάρεση, παράλυση και ακράτεια ούρων και κοπράνων.

  • Νευρολογική βλάβη
  • Ιππουριδική συνδρομή (πίεση ριζών από την δισκοκήλη)
  • Απώλεια ούρων και κοπράνων
  • Ισχυρός πόνος και μούδιασμα στο πόδι χωρίς βελτίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η επέμβαση διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα, είναι αναίμακτη και απολύτως ασφαλής. Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόλις λίγες ώρες και υπάρχει ενθάρρυνση για περπάτημα αμέσως μετά την αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία μερικές ημέρες μετά την εγχείρηση. Η βαριά χειρωνακτική εργασία επιτρέπεται σε 6 εβδομάδες.

Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες, ειδικά στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού. Αν εμφανιστούν πάντα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή (Μικροδισκεκτομή) – Αποτελέσματα

Ο πόνος στο πόδι αναμένεται να εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι αναμενόμενη μια μικρή δυσφορία στην μέση, καθώς παίρνει λίγο χρόνο μέχρι την ολική αποκατάσταση. Το μούδιασμα στο πόδι, θα φύγει σε μερικές εβδομάδες. Ο ασθενής μόλις γυρίσει σπίτι του, θα λαμβάνει ήπια παυσίπονα.

Ο ασθενής για 6 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγει την άρση βαρών και τις στροφές κορμού ή γενικότερα τις βαριές εργασίες, έως ότου επουλωθεί η πληγή στον δακτύλιο του δίσκου. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να μάθετε το κόστος.