X
Logo
burger

Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι ορίζεται ως Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση;

Στο άτομο που παρουσιάζεται σκολίωση παρατηρείται κύρτωση προς το πλάι. Συνήθως ο ένας ώμος είναι πιο ψηλά από τον άλλο, το κεφάλι γέρνει προς το πλάι ενώ η λεκάνη έχει κλίση. Ακόμα ένα μορφολογικό στοιχείο είναι η πλάτη όπου η μια πλευρά εξέχει δημιουργώντας έναν ήβο, δηλαδή μια καμπούρα. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και γι΄ αυτό χρειάζεται εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό καθώς με την πάροδο των χρόνων η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού.

Στην Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα και γι’ αυτό η πάθηση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής. Πιθανώς να οφείλεται σε γενετικές καταβολές. Μπορεί να ξεκινήσει περίπου στην ηλικία των 10 ετών και εμφανίζεται τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Σύμφωνα με μελέτες, η σοβαρή μορφή της πάθησης δείχνει να επιβαρύνει 8 φορές περισσότερο τα κορίτσια.

Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μη σωστή στάση σώματος μπορεί να υποδεικνύει την σκολίωση. Συνήθη συμπτώματα είναι:
  • Κύρτωση στην πλάτη
  • Ασυμμετρία στους ώμους
  • Το κεφάλι, το ισχίο ή η μέση γέρνoυν προς τη μια πλευρά του σώματος
  • Πόνος στη μέση ή την πλάτη ειδικά μετά από άσκηση

Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση: Ποιες είναι οι επιπτώσεις αν δε γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία;

  • Μεγάλη δυσμορφία του κορμού
  • Πρώιμη φθορά στη σπονδυλική στήλη
  • Πόνος στη μέση
  • Σε σοβαρές μορφές, επηρεάζεται η ανάπτυξη και λειτουργία των πνευμόνων
  • Πίεση στα νεύρα –πόνος στα πόδια

Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση: Ποια είναι η πρώτη κίνηση αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα;

Εφόσον παρατηρείτε σχετικά συμπτώματα είναι καλό να απευθυνθείτε, αρχικά, στον παιδίατρο ώστε να κάνει την πρώτη διάγνωση και να σας δώσει κατευθυντήριες οδηγίες. Σε περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο, θα σας παραπέμψει σε έναν χειρουργό σπονδυλικής στήλης με εξειδίκευση στην σκολίωση, ώστε να κάνει ακριβή διάγνωση της κατάστασης. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για την κατάλληλη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται απλή παρακολούθηση.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της σκολίωσης;

Αρχικά ο γιατρός θα λάβει το ιστορικό του εφήβου κάνοντας ερωτήσεις που αφορούν την γενικότερη υγεία και την ανάπτυξη του σώματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση όλου του σώματος ενώ έπειτα θα κάνει ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης, ώστε να έχει μια ακριβή εικόνα της κατάστασης και να μετρήσει τη γωνία της σκολίωσης (γωνία Cobb). Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Εάν χρειάζεται παρακολούθηση, ο γιατρός θα σας συστήσει να τον επισκεφθείτε σε χρονικό διάστημα 6-9 μηνών.

Πώς αντιμετωπίζεται η εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση;

Τακτική παρακολούθηση

Συνήθως ο γιατρός παρακολουθεί την πορεία της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης με τακτικά ραντεβού μέχρι και την ενηλικίωση του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο η πορεία της υγείας είναι ελεγχόμενη σε περίπτωση επιδείνωσης.

Σωματική άσκηση

Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και πιο συγκεκριμένα η εκγύμναση του κορμού προτείνονται στην Εφηβική Ιδιοπαθή Σκολίωση. Δεν έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βελτιώσει ή να αναχαιτίσει την επιβάρυνση της κατάστασης αλλά σίγουρα μόνο προς όφελος της υγείας μπορεί να λειτουργήσει.

Κηδεμόνες

Η χρήση κηδεμόνων γίνεται για περιπτώσεις με ήπιες έως μέτριες καμπύλες (20 έως 40 μοίρες Cobb). Προτείνεται η εφαρμογή τους 23 ώρες την ημέρα (16 ώρες κατ’ ελάχιστο) καθώς έτσι είναι πιο αποτελεσματικοί. Μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της προσωπικής υγιεινής, της ένδυσης ή κατά την εκτέλεση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Χειρουργική επέμβαση

Η οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με υλικά είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης αυτής. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διορθωθεί σε επιθυμητό βαθμό το πρόβλημα ή να σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης. Αρχικά πραγματοποιείται μια μακρά τομή στο πίσω μέρος της πλάτης, ώστε να τοποθετηθούν βίδες στα οστά της σπονδυλικής στήλης οι οποίες συνδέονται με ράβδους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διόρθωση πραγματοποιείται απευθείας από μπροστά με πλάγιες προσπελάσεις και άλλες, νεότερες, στις οποίες δεν γίνεται σπονδυλοδεσία και επιτρέπουν την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων (VBT – ASC). Πριν την επέμβαση ο χειρουργός θα λάβει το ιστορικό, θα κάνει τις σχετικές εξετάσεις, θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία, τις πιθανές επιπλοκές και το μετεγχειρητικό στάδιο.