Μπορεί να είχε προκληθεί από κάταγμα της παιδικής ηλικίας, το οποίο δεν επουλώθηκε προκαλώντας πόνο. Η σπονδυλόλυση μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλολίσθηση, δηλαδή τη μετατόπιση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα και να προκαλείται νευρική στένωση.
Αφού ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης εξετάσει την περίπτωση σε πρώτο στάδιο συνήθως προτείνει αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα για 3-6 μήνες.
Ο ασθενής νιώθει τις ευεργετικές ιδιότητες των θεραπευτικών υπέρηχων σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής. Αυτή η αντιμετώπιση βοηθά στη μείωση του πόνου και την επιτάχυνση της αποθεραπείας.
Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης βοηθά κυρίως στη διαχείριση του πόνου βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας. Ενδείκνυται κυρίως σε ενήλικες.
Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται συνήθως όταν ο πόνος επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της καθημερινότητας του ασθενούς. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ενημερώσει για τη διαδικασία, πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση.
Ανάλογα με την περίπτωση έχουμε τις ακόλουθες επιλογές:
Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα σας υποδείξει, κατόπιν αξιολόγησης, ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της σπονδυλόλυσης. Συνήθως η χειρουργική επιδιόρθωση πραγματοποιείται σε άτομα κάτω των 25 ετών με φυσιολογικό δίσκο και ελάχιστη ή ανύπαρκτη σπονδυλολίσθηση. Στους υπόλοιπους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία επιλέγεται η λύση της τμηματικής σπονδυλοδεσίας