X
Logo
burger

Σπονδυλόλυση σε παιδιά – εφήβους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι η σπονδυλόλυση;

Με τον όρο σπονδυλόλυση αναφερόμαστε στη ρήξη του σημείου εκείνου του σπονδύλου μεταξύ των άνω και κάτω αρθρικών του επιφανειών (ισθμός).

Μπορεί να είχε προκληθεί από κάταγμα της παιδικής ηλικίας, το οποίο δεν επουλώθηκε προκαλώντας πόνο. Η σπονδυλόλυση μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλολίσθηση, δηλαδή τη μετατόπιση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα και να προκαλείται νευρική στένωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Σπονδυλόλυσης;

Η Σπονδυλόλυση μπορεί να παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα:
  • Πόνος στη μέση ή και στα πόδια ειδικά κατά την ορθοστασία
  • Μούδιασμα στα πόδια λόγω πίεσης στα νεύρα

Ποια είναι τα πρώτα βήματα στην περίπτωση των συμπτωμάτων;

Καλό είναι αρχικά να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και αν εντοπίζει ανησυχητικά συμπτώματα να σας κατευθύνει σε έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης. Συνήθως, χρειάζεται απλή παρακολούθηση και αν η κατάσταση παραμένει σταθερή, ο γιατρός θα επιβλέπει την πορεία της υγείας μέχρι και την ενηλικίωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Σπονδυλόλυσης;

Ο γιατρός με τις κατάλληλες ερωτήσεις θα λάβει πλήρες ιστορικό και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση ενώ ανάλογα με την κατάσταση θα προτείνει ακτινογραφία. Για πιο λεπτομερή διάγνωση, και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον γιατρό, μπορεί να παραπέμψει σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Για να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί επίσης να προτείνει σπινθηρογράφημα ή SPECT ώστε να κάνει καλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση για την πορεία της πάθησης και την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία της Σπονδυλόλυσης;

Αποχή από τη σωματική άσκηση & παυσίπονα

Αφού ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης εξετάσει την περίπτωση σε πρώτο στάδιο συνήθως προτείνει αποχή από κάθε αθλητική δραστηριότητα για 3-6 μήνες.

Φυσιοθεραπεία

Ο ασθενής νιώθει τις ευεργετικές ιδιότητες των θεραπευτικών υπέρηχων σε συνδυασμό με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής. Αυτή η αντιμετώπιση βοηθά στη μείωση του πόνου και την επιτάχυνση της αποθεραπείας.

Εγχύσεις

Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης βοηθά κυρίως στη διαχείριση του πόνου βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητας. Ενδείκνυται κυρίως σε ενήλικες.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται συνήθως όταν ο πόνος επηρεάζει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της καθημερινότητας του ασθενούς. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ενημερώσει για τη διαδικασία, πιθανές επιπλοκές και τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση.

Ανάλογα με την περίπτωση έχουμε τις ακόλουθες επιλογές:

  • Το κενό της Σπονδυλόλυσης καλύπτεται με τοποθέτηση ειδικής βίδας ή σύρματος κατά μήκος του διάκενου στο οστό καθώς επίσης και χρήση οστικού μοσχεύματος.
  • Στον σπόνδυλο τοποθετείται ένα άγκιστρο ή μια βίδα στον σπόνδυλο και η ένωση γίνεται με μια ράβδο. Το διάκενο καλύπτεται με οστικό μόσχευμα.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόσχευμα ή βίδες και πραγματοποιείται σύντηξη του τμήματος στη σπονδυλική στήλη.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα σας υποδείξει, κατόπιν αξιολόγησης, ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της σπονδυλόλυσης. Συνήθως η χειρουργική επιδιόρθωση πραγματοποιείται σε άτομα κάτω των 25 ετών με φυσιολογικό δίσκο και ελάχιστη ή ανύπαρκτη σπονδυλολίσθηση. Στους υπόλοιπους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική θεραπεία επιλέγεται η λύση της τμηματικής σπονδυλοδεσίας