X
Logo
burger

Συγγενής Σκολίωση

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταραντζής, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι είναι η συγγενής σκολίωση;

Με τον όρο Συγγενή Σκολίωση αναφερόμαστε στην παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία δημιουργείται κατά την ενδομήτριο ζωή (συνήθως 4η– 6η εβδομάδα της κύησης).

Η Συγγενής Σκολίωση διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Συγγενής Σκολίωση λόγω αποτυχίας σχηματισμού σπονδύλων

Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή συγγενούς σκολίωσης κατά την οποία δεν αναπτύσσεται κάποιο τμήμα των σπονδύλων.

Συγγενής Σκολίωση λόγω αποτυχίας διαχωρισμού σπονδύλων

Στην περίπτωση αυτή ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους αφύσικα είτε μέσω των εγκάρσιων αποφύσεων από τη μια μεριά (οστικές μπάρες) είτε με πλήρη ένωση των σπονδύλων, τα λεγόμενα μπλοκ σπονδύλων.

Συγγενής Σκολίωση λόγω συνδυασμού των δύο παραπάνω αιτιών

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζονται και τις δύο παραπάνω αιτίες.

Η ύπαρξη συγγενούς μορφής σκολίωση μπορεί να υποδεικνύει και άλλα προβλήματα όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών ή ακόμη και του πεπτικού συστήματος τα οποία πρέπει να διερευνηθούν προσεκτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της συγγενούς σκολίωσης;

Η πάθηση αυτή συχνά εντοπίζεται κατά τους προγεννητικούς ελέγχους.

Μετά τη γέννηση τα συμπτώματα που είναι εμφανή είναι:

  • Εξόγκωμα (ήβος) στο πίσω μέρος του θώρακα
  • Ασυμμετρία στους ώμους
  • Προεξοχή στο ισχίο ή η μέση
  • Κλίση κεφαλιού προς μια πλευρά κορμού
  • Πόνος στην μέση ή στην πλάτη
  • Καθυστέρηση στην στήριξη και αργότερα στην βάδιση του παιδιού

Συγγενής Σκολίωση: Ποιες οι επιπτώσεις αν δε γίνει έγκαιρη διάγνωση;

Η Συγγενής Σκολίωση χρήζει παρακολούθησης διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει πόνο ενώ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και ανάπτυξη των πνευμόνων. Η Συγγενής Σκολίωση μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ψυχοσύνθεση του παιδιού σε περίπτωση που τα συμπτώματα επηρεάζουν τη μορφολογία της εμφάνισής του. Η Συγγενής Σκολίωση μπορεί να σχετίζεται με ανωμαλίες σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα νεφρά και την καρδιά για αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην καρδιά και στα νεφρά.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια είναι τα πρώτα βήματα εφόσον παρατηρούνται σχετικά συμπτώματα στην συγγενή σκολίωση;

Ο παιδίατρός σας είναι αυτός που μπορείτε να απευθυνθείτε αρχικά, ώστε να λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Σε περίπτωση που εντοπίζει ανησυχητικά συμπτώματα θα σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο χειρουργό της σπονδυλικής στήλης για να πραγματοποιήσει ακριβή διάγνωση και πλήρη διερεύνηση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Συγγενής Σκολίωση: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά ο γιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού. Κατόπιν, θα προχωρήσει σε εξέταση στην πλάτη, στα χέρια και τα πόδια. Σημαντικές για τη διάγνωση είναι οι ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης για να μετρήσει τη γωνία της σκολίωσης (γωνία Cobb). Μπορεί, κατά την κρίση του γιατρού, να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία.

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει εξετάσεις που αφορούν και άλλα μέρη του σώματος και μπορεί να επηρεάζονται από τη συγγενή σκολίωση όπως την καρδιά, τους πνεύμονες ή το ουρογεννητικό σύστημα του παιδιού.

Μετά την ολοκλήρωση της διάγνωσης, ο γιατρός θα αξιολογήσει αν θα χρειαστεί τακτική επίσκεψη στο ιατρείο για παρακολούθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η Συγγενής Σκολίωση;

Τακτικά ραντεβού για παρακολούθηση

Συνήθως η Συγγενής Σκολίωση χρειάζεται παρακολούθηση με τακτικά  ραντεβού στον Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης. Αν η πορεία παραμένει σταθερή, η διαδικασία αυτή τηρείται μέχρι και την ενηλικίωση.

Μην αμελείτε τη σωματική άσκηση

Ένας τρόπος να ενισχύσετε τη φυσική κατάσταση, ώστε η ποιότητα της καθημερινότητας να είναι ακόμη καλύτερη είναι η σωματική άσκηση για να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα του κορμού. Μπορεί οι επίσημες μελέτες να μην επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της πάθησης ή ότι αναχαιτίζει πιθανή φθίνουσα πορεία της κατάστασης αλλά σίγουρα λειτουργεί μόνο προς όφελος του ασκούμενου.

Κηδεμόνες, είναι αποτελεσματικοί στη συγγενή σκολίωση;

Στην περίπτωση της συγγενούς σκολίωσης η εφαρμογή τους είναι περιορισμένη. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί πρέπει να φοριούνται κάτω από τα ρούχα 23 ώρες την ημέρα και να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του μπάνιου, της άθλησης και της ένδυσης.

Χειρουργική επέμβαση

Συνήθως η Συγγενής Σκολίωση αντιμετωπίζεται με τακτική παρακολούθηση της κατάστασης του παιδιού. Σε περίπτωση που γίνει αξιολόγηση από τον γιατρό πως η κατάσταση παρουσιάζει σοβαρή επιδείνωση τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και ότι η πάθηση δε θα παρουσιάσει υποτροπή.

Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει πως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με :

  • Ημι-επιφυσιόδεση: Στην επέμβαση αυτή γίνεται ανίχνευση και καταστροφή των περιοχών ανάπτυξης του ανώμαλου. Έτσι, αυτές δεν αναπτύσσονται, αντίθετα μπορεί στο διάστημα που απομένει να πραγματοποιηθεί η φυσιολογική ανάπτυξη να διορθωθεί το πρόβλημα.
  • Εκτομή ημισπονδύλου: Στόχος είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την αφαίρεση του ανώμαλου σπονδύλου και τη σύντηξη ενός μικρού τμήματος της σπονδυλικής στήλης.