X
Logo
burger

Πόνος στη μέση με την αλλαγή της θερμοκρασίας;

Πολλοί ασθενείς με παλαιότερο κάταγμα στη σπονδυλική στήλη παρατηρούν ότι ο πόνος στο σημείο αυτό επανέρχεται όταν η θερμοκρασία ακολουθεί καθοδική πορεία. Παρ’ όλα αυτά σε καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει αποδειχθεί πως το γεωγραφικό σημείο ή η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τον πόνο στη σπονδυλική στήλη.


Τι πυροδοτεί, επομένως, τον πόνο στη σπονδυλική στήλη;


Δυσκαμψία σε αρθρώσεις και μυς


Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ψυχρές, η ροή του αίματος μειώνεται στους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στους γύρω ιστούς. Χάνοντας την ελαστικότητά τους, οι σύνδεσμοι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς που προκαλούν πόνο.


Βαρομετρική πίεση


Δεν έχει αποδειχθεί πως η γεωγραφική θέση σχετίζεται με πόνους στη σπονδυλική στήλη. Το σώμα συνηθίζει τόσο σε θερμές όσο και σε ψυχρές θερμοκρασίες, επομένως αντιλαμβάνεται την αλλαγή αυτή. Άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα πολλές φορές μπορεί να προβλέψουν μια επερχόμενη καταιγίδα λόγω του πόνου που αισθάνονται στην περιοχή. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη που να αποδεικνύει τη συσχέτισή τους. Ίσως μια αιτία να είναι πως η ξαφνική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα το αίσθημα το πόνου.


Έλλειψη σωματικής άσκησης


Το σώμα χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να μπορεί να παραμείνει υγιές, ελαστικό και δυνατό. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ψυχρές, για πολλούς είναι πιο ευχάριστο να παρακολουθούν μια ταινία αγκαλιά με την κουβέρτα τους στον καναπέ από το να αθλούνται. Σίγουρα, η θερμοκρασία παίζει ανασταλτικό ρόλο αλλά μορφές άσκησης όπως η yoga, το pilates ή ο διάδρομος μπορούν να πραγματοποιηθούν από την άνεση του σπιτιού σας βοηθώντας παράλληλα την ελαστικότητα του σώματός σας.


Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD)


Όταν ο καιρός είναι μουντός και οι θερμοκρασίες χαμηλές τότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την ψυχοσύνθεση προκαλώντας το σύνδρομο της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να δημιουργήσει χρόνιο πόνο στην πλάτη, μόνιμο αίσθημα κούρασης, μειωμένη διάθεση για κάθε δραστηριότητα και αυξημένη αίσθηση του πόνου.


Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο!


Μείνετε ζεστοί


Επιλέξτε τη ζεστασιά του σπιτιού σας και προστατευθείτε από το κρύο ή τη βροχή. Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε, καλύψτε τη μέση και τον αυχένα σας.


Προσθέστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας


Οι ψυχρές θερμοκρασίες δεν είναι δικαιολογία για να αποφεύγετε την άσκηση. Σε συνεννόηση με τον γιατρό σας μπορείτε να επιλέξετε μορφές γυμναστικής που είναι εφικτό να γίνουν στο σπίτι όπως pilates ή yoga. Ακούστε το σώμα σας και προχωρήστε μόνο μέχρι το σημείο που η άσκηση δε σας ενοχλεί.


Υιοθετήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες


Η διατροφή είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη ή αλκοόλ και προτιμήστε φρούτα, λαχανικά ή ψάρια.


Περιποιηθείτε με προσοχή το σπίτι σας


Σε χώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα και χιονόπτωση, οι κάτοικοι είναι πιο επιρρεπείς σε πτώσεις ή τραυματισμούς. Και αυτό γιατί μπορεί να γλιστρήσουν προσπαθώντας να καθαρίζουν την περιοχή γύρω από το σπίτι τους από το χιόνι. Είναι σημαντικό να είναι προσεκτικοί στον βηματισμό τους για να αποφύγουν τέτοιες πιθανότητες.


Ξεκούραση


Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και αφήστε το σώμα σας να ξεκουραστεί όποτε αισθάνεστε πόνο στην σπονδυλική στήλη. Ιδανικά, προσθέστε στη μέρα σας ήπια σωματική άσκηση, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας.


Αν ο πόνος είναι έντονος και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ορθοπεδικό για να λάβετε μια εξατομικευμένη διάγνωση. Συνήθως, απαιτείται κλινικός έλεγχος και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο αντιμετώπισης για την περίπτωση σας. Στο STARANTZIS SPINE SURGERY του Ορθοπεδικού Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης του κ. Κωνσταντίνου Σταραντζή τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται άνετα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ιατρείου.