Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου ή δισκοκήλη αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα.
Τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή της γίνεται ολοένα και πιο συχνή, ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής άσκησης και καθιστική ζωή, καθώς επίσης αυξημένο σωματικό βάρος λόγω κακής διατροφής.
Μεταξύ των σπονδύλων (τα οστά της σπονδυλικής στήλης) υπάρχουν κάποια «μαξιλαράκια», τα οποία ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ή απλώς δίσκοι.
Το περίβλημά τους είναι σκληρό, αλλά το περιεχόμενό τους είναι ζελατινώδες, χάρη στο οποίο λειτουργούν ως… «αμορτισέρ» της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας ταυτόχρονα μικρές κινήσεις που μας δίνουν ευκαμψία / ευλυγισία.
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή απλά δισκοκήλη είναι πάθηση κατά την οποία ένα μέρος από το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου «γλιστρά» μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα με αποτέλεσμα την πίεση ή ακόμα και την πλήρη παγίδευση ενός ή περισσότερων νεύρων (ριζών).
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δισκοκήλη οφείλεται στην σταδιακή φθορά των δίσκων λόγω γήρανσης, την οποία ονομάζουμε εκφυλιστική νόσο ή απλά εκφύλιση. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι χάνουν μέρος του υγρού τους περιεχομένου, γίνονται λιγότερο ελαστικοί και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Αυτή η εκφύλιση σε άλλους συμβαίνει νωρίτερα και σε άλλους αργότερα στη ζωή τους. Οι μηχανισμοί που ορίζουν τον ρυθμό της εκφύλισης παραμένουν εν πολλοίς άγνωστοι αλλά εικάζεται ότι συνδέονται με ένα συνδυασμό γενετικών και μηχανικών παραγόντων.
Στους περισσότερους ασθενείς το πρόβλημα ξεκινά με ένα μικροτραυματισμό και συνήθως με λανθασμένη χρήση μυϊκών ομάδων κατά την άρση κάποιου βάρους. Λιγότερο συχνά μπορεί να προέλθει από πτώση ή απευθείας κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Στον αυχένα, η δισκοκήλη μπορεί να προέλθει από τροχαίο ατύχημα.
Γενικώς, η δισκοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση. Ωστόσο, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη με μερική παράλυση και απώλεια του ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης.
Ειδικότερα, στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει βλάβη του νωτιαίου μυελού με διαταραχές της βάδισης, της ισορροπίας και του γενικότερου συντονισμού των κινήσεων.
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου:
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου:
Μια σοβαρή αλλά σπάνια επιπλοκή είναι η Ιππουριδική συνδρομή, κατά την οποία η δισκοκήλη συμπιέζει τα νεύρα της ιππουρίδας (ενός συμπλέγματος νεύρων που αποτελεί συνέχεια του νωτιαίου μυελού). Είναι μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση που προκαλεί μερική ή ολική απώλεια της κινητικότητας των κάτω άκρων κι αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες καταστάσεις της Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης.
Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν έχετε:
Μια δισκοκήλη μπορεί να ερεθίσει τα κοντινά νεύρα και να προκαλέσει σε πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο άκρο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δισκοκήλης, η κλινική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού είναι όλα όσα χρειάζονται για να γίνει διάγνωση.
Όμως, αν ο ιατρός σας υποψιάζεται κάποια άλλη κατάσταση ή χρειάζεται να δει ποια νεύρα επηρεάζονται, τότε αναλόγως το περιστατικό ενδέχεται να ζητηθούν ακτινογραφία, αξονική/μαγνητική τομογραφία, μυελογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα.
Η αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης και τα συμπτώματά της. Αν τα συμπτώματα το επιτρέπουν, τότε προτιμάται ο ασθενής να ξεκινά με συντηρητική θεραπεία. Όταν, όμως, υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, τότε είναι μονόδρομος η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.
Η συντηρητική θεραπεία γίνεται αποφεύγοντας κυρίως τις οδυνηρές στάσεις και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης και λήψης παυσιπόνων. Ανακουφίζει τα συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
Εάν όμως ο πόνος δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, τότε ενδείκνυται η φυσικοθεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σας δείξουν στάσεις και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον πόνο ενός δίσκου με κήλη.
Αν οι συντηρητικές θεραπείες δεν βελτιώσουν τα συμπτώματά μετά από εβδομάδες, τότε συστήνεται χειρουργική επέμβαση, ειδικά αν ο ασθενής αντιμετωπίζει:
Ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων με δισκοκήλη τελικά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι χειρουργοί αφαιρούν μόνο εκείνο το τμήμα του δίσκου που προεξέχει και προκαλεί το πρόβλημα.
Σπάνια, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτείται ολική αφαίρεση του δίσκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι σπόνδυλοι μπορεί να χρειαστεί να συντηχθούν μαζί με μεταλλικό υλικό για να εξασφαλίσουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη.
Μερικές εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή χρόνιου πόνου από δισκοκήλη, όπως:
Χειροπρακτική. Ο χειροπρακτική στη σπονδυλική στήλη έχει διαπιστωθεί ότι ανακουφίζει ελαφρώς τον πόνο χαμηλής οσφυαλγίας που διήρκεσε τουλάχιστον ένα μήνα. Σπάνια, η χειροπρακτική θεραπεία του αυχένα μπορεί να προκαλέσει ορισμένους τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων.
Βελονισμός. Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι συνήθως μέτρια, ο βελονισμός φαίνεται ν’ ανακουφίζει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και τον αυχένα αρκετά καλά.
Μασάζ. Αυτή η πρακτική θεραπεία μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε άτομα που έχουν χρόνιο πόνο χαμηλά στην πλάτη.
Γιόγκα. Ένας συνδυασμός σωματικής άσκησης, ασκήσεων αναπνοής και διαλογισμού, η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη.
Ο γιατρός θα εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και λαμβάνοντας υπόψη τα κύρια συμπτώματα, το μέγεθος και την χρονιότητα της κήλης, τη θέση στην οποία βρίσκεται, τις δομές που πιέζει, κι εν γένει την κατάσταση της σπονδυλικής σας στήλης, θα σας προτείνει τις καταλληλότερες μεθόδους για την λύση του προβλήματός σας. Εσείς θα επιλέξετε ποιά από αυτές ταιριάζει περισσότερο με τις απαιτήσεις/προσδοκίες σας.
Όχι.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου γίνονται συνήθως με γενική νάρκωση.
Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 ως 2 ημέρες. (Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα).
Αυτό εξαρτάται από το είδος της δουλειάς, αν είναι, δηλαδή, χειρωνακτική ή γραφείου. Συνήθως οι ασθενείς με δισκοκήλη παίρνουν άδεια από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να συζητήσει το χρόνο επιστροφής του στη δουλειά με το θεράποντα ιατρό του.
Η άρση βαρών και η γυμναστική επιτρέπονται τουλάχιστον 2 μήνες μετά το χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται συνεννόηση με το χειρουργό σας.
Αν και η χειρουργική αποκατάσταση της δισκοκήλης είναι γενικά είναι μια πολύ ασφαλής επέμβαση, από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης, υπάρχει μια ελάχιστη στατιστική πιθανότητα επιπλοκών από το χειρουργείο.
Ο Δρ. Σταραντζής έχει λάβει υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού και έχει μεγάλη εμπειρία από πλήθος επεμβάσεων στο University Hospital of North Midlands, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Κωνσταντίνος Σταραντζής προσφέρει στους πάσχοντες από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου την πλέον σύγχρονη κι ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.